Ekspres do kawy wykorzystujący mielone produkty jest zazwyczaj tańszy i jego konstrukcja charakteryzuje się dużo mniej skomplikowanym wykonaniem. Nie ma nic dziwnego w tym, że producenci oferują taki produkt w swojej ofercie, zachęcając wielu klientów do dużo bardziej budżetowego wyboru, jeśli nie chcą oni inwestować w zaawansowany i drogi model ekspresu. Czy warto wybierać ekspres do kawy mielonej, czy lepiej dopłacić kilka złotych, ciesząc się maksymalnym poziomem automatyzacji i aromatyczną kawą z ziaren? Kawa do ekspresu może być najtrudniejszym wyborem, zwłaszcza jeśli użytkowników jest wielu, a większość z nich przykuwa uwagę do smaku i aromatu, oczekując od swojego napoju czegoś więcej, niż tylko walorów pobudzających.

Mielona kawa do ekspresu lub zewnętrzny młynek

Wybierając ekspres z młynkiem, trzeba zazwyczaj zapłacić kilkaset złotych więcej, jednak pamiętajmy, że nasza obsługa wymaga wtedy jedynie uzupełnienia zbiornika wodą, kawą i wciśnięcia guzika. Dodatkowo takie modele posiadają wiele ciekawych funkcjonalności, które mogą okazać się przydatne dla osób, pijących kawę regularnie, po kilka razy dziennie. Mielona kawa do ekspresu nie różni się niczym od tej, którą możemy znaleźć w klasycznych sklepach, ponieważ wciąż są to zmielone i zapakowane hermetycznie ziarna. Czasem jednak może okazać się, że dany produkt nie będzie odpowiedni dla ekspresu, gdyż będzie zapychał filtry i chodzi konkretnie o grubość zmielenia ziaren – większość producentów posiada na swoich stronach informacje, jaka kawa do ekspresu jest dedykowana pod konkretny model i zazwyczaj są to współpracę biznesowe z producentami kawy. kawa do ekspresuCzy jest coś w tym złego? Oczywiście, że nie, jeśli obydwie firmy oferują najlepszą jakość. W końcu konsumenci otrzymują doskonale dobrane do siebie elementy, posiadając pewność, że będą one do siebie pasować. Należy jednak mieć na uwadze, że mielona kawa do ekspresu jest tak samo narażona na szybkie tempo wysychania i utraty swojego aromatu. Jeśli zależy Państwu na wspaniałym smaku i budżet nie pozwala na model z młynkiem, zawsze istnieje możliwość dokupienia zewnętrznego produktu i poranny rytuał, który będzie wymagać manualnego zmielenia ziaren i uzupełnienie zbiornika. Czy jest to opłacalne? W przypadku ekspresów automatycznych można powiedzieć, że nie – natomiast w przypadku ekspresów kolbowych, już tak, ponieważ w tamtym wypadku i tak nie ma innej możliwości, a kawa z profesjonalnego modelu kolbowego, jest najlepsza i bez wątpienia najmocniejsza!