Kawa nie tylko dla smakoszy, czyli jak przygotować wyborny napój w domu

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia w sposób inny niż wypicie aromatycznej filiżanki gorącej kawy. Napój ten orzeźwia, pobudza i wspomaga koncentrację, nic więc dziwnego, że ekspresy ciśnieniowe do kawy znaleźć można na honorowym miejscu zarówno w prywatnych mieszkaniach, jak i kuchniach biurowców. Smakosze chwalą sobie ten sposób przygotowania, ponieważ pozwala on w pełni wydobyć ukrytą w ziarnach kakaowca esencjonalną głębię smaku. Co jeszcze warto wiedzieć o procesie parzenia kawy?

Wysoka jakość i głębia smaku

Kawa nie tylko dla smakoszy, czyli jak przygotować wyborny napój w domuSpotkanie przy filiżance kawy to niezwykle miły sposób na spędzenie czasu ze znajomymi czy krótką chwilę wytchnienia w ciągu dnia. Obecnie ciężko wręcz wyobrazić sobie lokal, w którym nie serwuje się tego napoju. Niektórzy wynieśli też parzenie kawy do rangi sztuki, a celebrowanie jej picia to dla nich swego rodzaju rytuał. Nie trzeba jednak być zdeklarowanym smakoszem, by pragnąć najwyższej jakości. Dlatego by móc cieszyć się klasycznym aromatem niczym z włoskich kawiarni, wiele osób decyduje się na zakup ekspresu ciśnieniowego do kawy. Otrzymany w ten sposób napój charakteryzuje się głębokim smakiem, ponieważ w procesie parzenia tłoczona pod wpływem niezwykle wysokiego ciśnienia woda wypłukuje z ziaren kawy niezbędne substancje. Pozwala to cieszyć się orzeźwiającym płynem o subtelnym aromacie bez względu na porę dnia. Ze względu na pobudzające właściwości cieczy, wiele osób od wypicia kawy rozpoczyna dzień, jednak w niektórych kręgach pita jest również po obiedzie czy później kolacji. Warto też przypomnieć, że w ziarnach kakaowca znaleźć można antyoksydanty, czyli związki zwalczające szkodliwe dla komórek organizmu wolne rodniki. Korzyści płynące z picia kawy można mnożyć, dlatego nie dziwi fakt, że ekspresy ciśnieniowe do kawy cieszą się taką popularnością.

Kolbowy czy automatyczny?

Mimo że jeszcze kilkanaście lat temu nie były one często spotykane, dziś wysokiej jakości ekspresy coraz częściej spotkać można w gospodarstwach domowych. Stanowią one wygodną alternatywę dla kawy przygotowywanej ze zmielonych ziaren w kawiarce, czyli tradycyjnej metalowej maszynce. Ekspresy ciśnieniowe do kawy są niezwykle łatwe w obsłudze, a przy tym charakteryzują się wysoką jakością. Wiele osób najwyżej ceni sobie kawę przygotowywaną w ten właśnie sposób. Spośród ekspresów ciśnieniowych wyróżnić można mechanizmy kolbowe, bardzo często spotykane również w kawiarniach restauracjach. Zmielone ziarna kawy umieszcza się w specjalnej kolbie, przez którą następnie przepływa woda pod ciśnieniem. Nieco łatwiejsze w obsłudze są automatyczne rodzaje ekspresów ciśnieniowych do kawy. Modele nowej generacji wymagają zazwyczaj jedynie umieszczenia ziaren w odpowiednim pojemniku i wybrania preferowanego trybu. Maszyna sama wykonuje poszczególne kroki, w związku z czym ten rodzaj ekspresu polecany jest osobom lubiącym wygodę i porządek, a także dopiero rozpoczynającym swoją przygodę z parzeniem kawy.